In het huidige debat rondom de verandering van het klimaat en wat we daar als wereld mee zouden moeten doen zijn er nogal veel verschillende meningen. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat zijn als individu slechts een speld in de hooiberg zijn en geen invloed kunnen uitoefenen als het om een verschuiving van mentaliteit gaat.
Energiebronnen
Hoe zit dat nu precies met duurzame energiebronnen? Wat is duurzaam en wat niet? Eén ding is zeker: fossiele brandstoffen (denk aan aardgas, steenkool en olie) zijn níet duurzaam en richting verleden tijd. Deze energiebronnen zijn niet eindeloos en we moeten dus op zoek naar alternatieven. Duurzame energiebronnen zijn bronnen die nooit opraken en dus onuitputtelijk. Energiebronnen waar je aan kunt denken zijn: windenergie, zonne energie, waterkracht, biomassa of bijvoorbeeld aardwarmte.
Groen of grijs?
Vaak wanneer je energie gaat afsluiten merk je dat bijna iedere aanbieder groene energie aanbiedt. Maar hoe groen is die groene energie eigenlijk? Deels is de vergroening van onze energiemarkt namelijk ietwat nep. Veel bedrijven bieden consumenten de keuze voor groene energie maar deze energie wordt ‘groen gekocht’ middels certificaten. Dat komt omdat dit voor de energiebedrijven vooralsnog goedkoper is dan daadwerkelijk investeren in groene energie uit bijvoorbeeld zon, water of wind. Het kan dus zeker zo zijn dat een bedrijf dat stroom levert uit kolencentrales daar ingekochte certificaten aan toevoegt om het geheel als ‘groene stroom’ te verkopen. In zo’n 20 procent van de gevallen gebeurt dit bij het leveren van groene energie.
Zelf investeren in duurzame energie
Naast het verduurzamen van je eigen huis of bijvoorbeeld een bewuste keuze maken op het gebied van energieaanbieder, kun je ook de keuze maken om je geld duurzaam te investeren. Enerzijds kun je dit doen door te sparen bij een bank waarvan je weet dat deze niet geld investeert in slechte zaken als wapens en dergelijke, maar keuzes maakt om te investeren in bijvoorbeeld groene energie, of op een andere manier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.
Daarnaast kun je beleggen in windenergie. Het rendement op dergelijke fondsen zou veel hoger liggen dan je geld ‘gewoon’ op een spaarrekening zetten, waar de rente natuurlijk verwaarloosbaar is tegenwoordig. Vind je dat toch te spannend? Er zijn tegenwoordig ook energieleveranciers waar je door onder contract te gaan, investeert in bijvoorbeeld windmolens en windenergie.